Tüntetési hullám indult

Milliók élnek a szegénységi küszöb alatt

Újabb, sorozatos, országos kiterjedtségű tömegdemonstrációkkal kell szembenéznie az Orbán-kormánynak a NAV-ot is érintő kitiltási botrány, a jövő évi megszorítások, illetve lassan már az általános elégedetlenség miatt is – írja a Népszava.
 
   Forgalomlassító demonstrációt tartott Budapesten a Magyar Szolidaritás Mozgalom, tiltakozva „az Orbán-kormány cinikus, korrupt, és módszereit tekintve nem demokratikus kormányzása” ellen. A szervezők szerint a miniszterelnök politikája miatt a társadalom egyre inkább kettészakad, milliók élnek a szegénységi küszöb alatt, a 2015-ös költségvetés tervezete ennek ellenére jelentős mértékben lefaragja a szociális kiadásokat. A tüntetők mintegy negyven gépkocsija a Hősök teréről indulva, tizenegy kerületet érintve lényegében bejárta a főváros legforgalmasabb útjait.
 
   Tegnap a korábban többször demonstráló devizahitelesek is akcióba léptek. A Nem Adom A Házamat Mozgalom kéttucatnyi tagja rendőrségi bejelentés nélkül blokád alá vonta a Képviselői Irodaház bejáratát, miután nem engedték be őket a Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő által szervezett kerekasztal-beszélgetésre. Az aktivistákat korábbi hasonló magatartásuk miatt kitiltották az épületből. A demonstrálók ülősztrájkba kezdtek, megafonon „Gyilkosok!”-at skandáltak, transzparenseiken a „Ne fizess!”, „Minden végrehajtás betiltása” feliratok szerepeltek. A tüntetőket végül rendőrök távolították el a helyszínről.
 
   Akár húsz városban is lehet tüntetés jövő hétfőn, amelyet a korábbi internetadó-ellenes demonstrációk szervezői a „Közfelháborodás Napjának” neveztek el. Aznap szavaz ugyanis a parlament az adótörvényekről, amelyeknek korábban része volt a netadó bevezetésére vonatkozó kormányzati javaslat is. Ráadásul hétfőn jár le az az egyhetes haladék is, amelyet a múlt vasárnapi, tízezer fős fővárosi demonstráció résztvevői adtak az Egyesült Államokból korrupciós gyanúval kitiltott Vida Ildikó NAV-elnöknek és elnökhelyetteseinek a lemondásra. Hétfőre egyébként két demonstrációt is bejelentettek Budapesten. A netadó-ellenes tüntetéseket szervező Gulyás Balázs Facebook-csoportja, a „Százezren az Internetadó ellen” délután hat órától a József nádor térre hirdetett rendezvényt, amelyre eddig 34 ezren jelezték részvételüket. A „Nem némulunk el”-csoport pedig ugyanakkor a Kossuth térre hirdetett tüntetést, eddig 15 ezer résztvevővel. A demonstrálók az állami korrupció, a túladóztatás, a jelenlegi külpolitika és a már visszavont netadó ötlete miatt vonulnak utcára. Tüntetést szerveznek többek között Békéscsabán, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Keszthelyen, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Veszprémben is.
 
   Tüntetést tart a magyar közoktatás napján, november 22-én a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Az érdekképviselet felhívása szerint ha az Országgyűlés a jelenlegi formájában fogadja el a jövő évi költségvetési javaslatot, benne a köznevelést hátrányosan érintő változtatásokat, akkor „visszafordíthatatlanul tönkreteszi gyermekeink és az ország jövőjét”. „Ez az utolsó pillanat, ha most ezt nem akadályozzuk meg, nem lesz több esélyünk!” – hangsúlyozta a PSZ. A tüntetés jövő szombaton délután két órakor kezdődik a budapesti Széchenyi téren, majd a résztvevők a Parlament előtt átvonulnak az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahol gyűlést tartanak.

Forrás: Népszava