Új járatokat indít a BKK – így változik a menetrend

Októberben több változás lép életbe a fővárosi buszhálózatban és a járatok menetrendjében. Több új buszjáratot is indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), míg másoknak az útvonalát hosszabbítják meg, a hajóknál életbe lép a téli menetrend. Mutatjuk, mi hogyan változik a budapesti közlekedésben.

 .

 

Hivatalosan is fut a Futár

Szerdán átadták a Futár névre keresztelt forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert. Ezután műholddal figyelik a budapesti közösségi közlekedést. A 263 közterületi utastájékoztató napi 24 órában ad tájékoztatást a forgalmi változásokról és a járművek várható érkezési idejéről. Részletek >>>

A BKK összefoglalója szerint a 8-as, a 8A és a 108-as busz szombattól 8-as jelzéssel közlekedik a Keleti pályaudvartól a Kelenföld-vasútállomásig a Rákóczi út-Erzsébet híd-Hegyalja út-Németvölgyi út-Érdi út-Törökbálinti út-Gazdagréti út-Rétköz utca-Budaörsi út útvonalon. A buszok reggel 5, délután 6, egyéb napszakokban pedig 10 percenként indulnaA 8A és a 108-as buszjárat beolvad a 8-asba.

A 239-es busz október 4-étől a továbbiakban nem gyorsjáratként közlekedik, hanem minden, az útvonalán érintett megállóhelyen megáll, így biztosítja a többletkapacitást a 8-as Thököly úti szakaszán.

Mától a Szépvölgyi dűlőig meghosszabbítják a 65-ös autóbusz útvonalát is.

Új járatok: a 110-es, 195-ös, 297-es és 298-as busz

Ugyancsak október 4-től új buszjárat indul 110-es jelzéssel a Bosnyák tér és a Thomán István utca között, ennek útvonala a hegyvidéki végállomás felé megegyezik a 112-es buszéval, ugyanakkor visszafelé is a Fodor utca-Tornalja utca-Bürök utca útvonalon közlekedik. A busz minden nap a 112-es járattal összehangoltan jár, de az utóbbi menetrendje megváltozik: hétköznap a két járat 5-8 perces, hétvégén az eddigi 20 helyett 10 perces követési idővel közlekedik.

A X., XVII. kerületben három új járat is indul: a 195-ös jelzésű a Puskás Ferenc Stadiontól Kőbányán át Rákoskeresztúr-városközpontig közlekedik, a 297-es Rákoscsaba-Újtelep vasútállomás és a Nyeremény utca között jár majd, a 298-as pedig Rákoscsaba-vasútállomás és a Zimonyi utca között szállít utasokat. Mindhárom járat jövő hétfőn közlekedik először.

Mi változik még?

Kisebb változás, hogy a BKK áthelyezi a 20E, a 30-as, a 30A és 230E Keleti pályaudvari végállomását, ezek a járatok szombattól már a nemrég átépült busz- és troliterminálhoz érkeznek.

A hajójáratoknál október 15-én életbe lép a téli menetrend: a D12-es és a D13-as hajók nem közlekednek, a D11-esek pedig csúcsidőben 60, napközben 120 percenként érkeznek.