Új pénzügyi különadót rejtettek el a csomagban!

Az adócsomagba bekerült a befektetési alapok forgalmazásának különadója is, a törvény szövege szerint a forgalmazói díj 25%-át adóként elveszi az állam. Piaci információk szerint nagyságrendileg 40 milliárd forint körüli lehet szektorszinten a forgalmazói díj, vagyis 10 milliárdos adókötelezettség kerül a szektor vállára, és akkor még a külföldi alapok értékesítéséről még nem is beszéltünk. Csak összehasonlításul, ez ötszöröse az alapkezelők által eddig fizetett különadónak.

 

 


A benyújtott adócsomagba rejtve található egy olyan rész, amely a kollektív befektetési formák különadójáról rendelkezik. Ezek szerint “adókötelezettség terheli azt a kollektív befektetési formát, amelynek befektetési jegyeit Magyarországon székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező, a kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2014 . évi XVI. törvény szerinti forgalmazó forgalmazza”.

Az adó alapja a forgalmazói díj, vagyis “a forgalmazónak a befektetési szolgáltatási tevékenységére tekintettel a kollektív befektetési forma által közvetlenül, vagy a befektetési alapkezelő által az alapkezelői díjon keresztül fizetett jutalék, díj 2014. évre megállapított összege”. Az adó mértéke az adóalap 25%-a.

Érdemes tudni azt, hogy az alapkezelési díjak nemcsak azt a költséget tartalmazzák, amely a vagyonkezeléshez kötődik, hanem azokat is, amelyek a forgalmazáshoz, méghozzá, ha a költségeket megfigyeljük, akkor ez utóbbi rész jelentős részarányt képvisel. Piaci becslések szerint az átlagos költségterhelése az alapoknak 1,5% körül lehet, ennek körülbelül a fele lehet forgalmazói díj, bár nagyon eltérő megoldásokkal is találkozhatunk a piacon.

Az első számítások alapján a következő a matek. A szeptember végi helyzet szerint befektetési alapokban 5419 milliárd forint volt, ennek 0,75%-a 40,6 milliárd forint, ami jó közelítés a forgalmazói díjakra (ebben a külföldi alapok értékesítése után fizetett trailer fee nincs benne). Ennek a 25%-a 10,2 milliárd forint, vagyis ennyi lehet alsó hangon az extrateher szektorszinten, de a külföldi alapokkal együtt ennél magasabb összeg adódhat. Csak összehasonlításul, a befektetési alapkezelőkre vonatkozó különadó szektorszinten valamivel több mint 2 milliárd forintot jelentett, ennek ötszörösét teszi ki a friss teher.