Új világ jön vasárnaptól: beindulnak a bankok

Úgy tűnik, egyelőre a stresszteszt az egyedüli akadálya annak, hogy beinduljon az európai bankok hitelezési hajlandósága. Október végétől azonban új világ jöhet és az EKB gazdaságélénkítő eszközei iránt is nőhet a bankok most még halovány kereslete.

 
 


A stressztesztek beindulásával az Európai Központi Bank (EKB) 123 bank és pénzintézet könyveit vizsgálta meg annak érdekében, hogy kiszűrjék a rossz hiteleket és megbizonyosodjanak arról, hogy megfelelő tőkeellátottsággal rendelkeznek egy nagyobb gazdasági sokk bekövetkezésekor is. A stresszteszt eredményeit október 26-án hozzák nyilvánosságra.

Mario Draghi szerint a stressztesztekre való felkészülés nagy valószínűséggel rontotta az amúgy sem dübörgő hitelezést, de úgy gondolja, hogy a vizsgálatok befejeztével beindul majd a hitelezés, ami Európa déli részein válhat igazán kulcskérdéssé.

Draghi szavait erősítette meg Giuseppe Castagna, a Banca Popolare di Milano vezérigazgatója is. Castagna úgy véli, hogy miután befejeződnek a bankokkal szembeni átfogó vizsgálatok és stressztesztek, elkezdődhet majd a nagyobb volumenű hitelezés. Szerinte 2016-ig az éves hitelezés 5%-kal fog nőni, szemben a múlt évi 4,2%-os csökkenéssel.

Az eurózónával kapcsolatos aggodalmak most még inkább porondon vannak, miután a németek, a franciák, de még az olaszok sem tudtak növekedést felmutatni a második negyedéves GDP-t tekintve. Tovább rontja a helyzetet, hogy az IMF is csökkentette globális növekedési kilátásait. Az EKB adatai szerint a fogyasztóknak és vállalatoknak nyújtott hitelek éves alapon 1,5%-ot csökkentek augusztusban. A spanyol háztartásoknak és vállalatoknak adott hitelek 2006 óta nem látott alacsony szinteken mozognak, míg Portugáliában ugyanezek az adatok 7,5 éves mélypontról árulkodnak. Az olaszok és a görögök esetében 2010-es szinten tartózkodik a hitelezési aktivitás.

A hitelezés visszafogása az EKB gazdaságélénkítő eszközeivel szemben is csökkentheti a keresletet. Múlt hónapban az EKB 82,6 milliárd eurót bocsátott a bankszektor rendelkezésére 0,15%-os kamat mellett a gazdaságélénkítési lépések első fázisaként, bár sokan úgy gondolják, hogy a bankok kereslete majd a decemberi körben élénkül meg jobban, amikor már nem kell izgulni a stressztesztek eredményei miatt.

A piaci kereskedők alapvetően pozitívan állnak az október végi fejleményekhez. Az elemzők többsége úgy gondolja, a bankoknak elég idejük volt arra, hogy felkészüljenek a stressztesztre, így az október végi eredmények valószínűleg pozitív irányú korrekciókat hoznak a múlt heti eséseket követően.