Újabb munkaszüneti nap jön Magyarországon?

Itt tartunk most

Átvette a szenteste munkaszüneti nappá nyilvánítása érdekében indított népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveit a szervezőtől hétfőn a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A konföderáció reményei szerint több tízezer aláírással támogathatják az akció sikerét, tehát a referendum kitűzését – írja a napi.hu.

A december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazás elrendeléséhez szükséges aláírások összegyűjtését szolgáló íveket vett át hétfőn a kezdeményezőtől, Bíró Zoltántól Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. Bíró összesen háromezer ívet adott át, s azokon 45 ezer aláírásnak van hely – írja közleményében a MASZSZ.

A szervező magánszemélyként fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, és a kérdését – „Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?” – a testület hitelesítette. A határozat ellen benyújtott kifogást a Kúria elutasította, a MASZSZ elnöksége pedig még július elején elsőként úgy döntött, hogy egyetért a kezdeményezéssel, és aktív szerepet vállal az aláírásgyűjtésben.

A közlemény szerint a dolgozói érdekképviseletek hosszú ideje szeretnék elérni, hogy szenteste munkaszüneti nap legyen, s erre már az előző kormány idején is kísérletet tettek, de hiába.

A referendum kiírásához legalább kétszázezer érvényes aláírást kell összegyűjteni – a szervező különben sokkal többet szeretne majd benyújtani -, s ennek határideje november 28-a. A MASZSZ ehhez kész segítséget nyújtani, s a megyei szervezetek bevonásával számos aktivista közreműködésére számítanak.

A munkahelyeken nem lehet aláírást gyűjteni, ezért elsősorban a nagyobb foglalkoztatók telephelyeinek közelében, illetve a forgalmasabb közterületeken várják majd mindazokat, akik egyetértenek a népszavazás céljával. A MASZSZ ugyanakkor valamennyi konföderációt arra kér, hogy csatlakozzon az országos mozgalomhoz.

Forrás: napi.hu