Újraszabhatják a rendszert

Lázár János lapunk kérdésére cáfolta, hogy ismét változtatna a kormány a választási szisztémán. A Miniszterelnökséget vezető miniszter e kijelentése mögé fölsorakoztatott érvei azonban – legalábbis – tévesek, kormánypárti forrásaink pedig az elmúlt időszak időközi választási kudarcaira hivatkozva állítják: nagyon is tervben van a módosítás. Tóth Zoltán is számít erre, sőt a választási szakértő azt is tudja, milyen változtatások várhatóak, s miért.

 

“Nem módosítja a választási-, illetve a választási eljárási törvényt a kormány”. Ezt válaszolta lapunk kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szerint a rendszer 2014-ben háromszor is jól vizsgázott és nemzetközi szinten sem kapott kritikát, ezért nem kell a rendszert megváltoztatni.

A Népszava forrásai azonban állítják: a kormányoldal már dolgozik azon, hogy a jelenlegi, 2010 után kialakított szisztémán enyhítsen, hiszen akkora erőfölényre, amellyel az előző ciklusban rendelkeztek, a közeljövőben nem számíthat. Ráadásul az elmúlt időszak időközi országgyűlési választásai azt is megmutatták: a megváltozott népszerűségi viszonyok közepette a Fidesz jelöltjei sokszor jobban járnának az előző, jóval igazságosabb – ám korántsem tökéletes – választási szisztémában, így bizonyos elemein – várhatóan épp a Lázár által cáfolni igyekezett nemzetközi kritikák hatására – változtatnak majd.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»