Uniós tűz a korrupcióra

Továbbra sem árul el semmit a kormány a kitiltási botrányba keveredett NAV-vezetők tartózkodási helyéről, de közben fordulat lehet a Horváth András volt adóellenőr által tavaly kirobbantott botrányban. A hazai korrupció miatt uniós vizsgálatok elé nézhet a kabinet.

 .

 .

Nem vagyok abban a helyzetben, hogy megkérdezzem bárkitől, hogy kitiltották-e Amerikából – válaszolta Varga Mihály a NAV elnökének hollétével kapcsolatos újságírói kérdésre. Az adóhatóságot is felügyelő nemzetgazdasági miniszter szerint “lehet, hogy magánéleti dologról van szó”. Mint ismert, Vida Ildikó NAV-elnök, illetve egyik elnökhelyettese, Csillag Dezsőné a mai napig nem cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy rajta vannak a korrupciós cselekmények miatt az Egyesült Államokból kitiltott hat magánszemély listáján. Egy szerdai NAV-közlemény is mindössze annyit állított, hogy a hatóság vezető tisztségviselői visszautasítják a korrupciós vádakat.

Megírtuk, értesüléseink szerint Vida Ildikó nem elnökhelyettesével, Csillag Dezsőnével, hanem barátnőjével, egy szegedi szállodatulajdonossal, B. K.-val együtt nyaral a Kanári-szigeteken, pontosabban Tenerifén, a barátnő villájában. Az RTL Klub riportere pár nappal azután filmezte le őt és útitársát a bécsi repülőtéren, miután kirobbant a kitiltási botrány. Varga tegnap úgy fogalmazott, Vida Ildikó “a rendes évi szabadságát tölti”.

Eközben új fordulatot vehet a kitiltási üggyel összefüggő, Horváth András volt adóellenőr által tavaly kirobbantott NAV-botrány is. Megírtuk, két amerikai céget próbálhattak korrupcióra bírni magyar kormányzati tisztviselők; az egyik a Vénusz étolajat gyártó Bunge Zrt., amely egy magyar gabonakereskedelmi cégnek volt a vásárlója. Utóbbi vállalkozás Horváth szerint milliárdos áfacsalásokban működött közre. Valószínűleg ez az eset is kiváltója lehetett az USA által elrendelt beutazási tilalomnak. Megírtuk, a botránnyal kapcsolatban egy magánszemély feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen, amelyet továbbítottak a Központi Nyomozó Főügyészségre.

Az ezermilliárdos nagyságrendű áfacsalásról a volt adóellenőr tavaly részletesen beszámolt, majd a NAV vizsgálatot indított, amelyet egyetlen hétvége alatt le is zárt. Az LMP azonban másodfokon megnyerte a hatóság ellen indított adatigénylési pert, így a NAV-nak 15 napon belül nyilvánosságra kell hoznia a vizsgálat eredményeit. Szél Bernadett és Schiffer András, a párt társelnökei emlékeztettek, a Horváth András által tett feljelentésben máig nem zárult le a nyomozás.

A kitiltási ügy mögött nem csak a NAV-botrány, hanem az Orbán-kormány Oroszországhoz való közeledése is állhat, amely nincs ínyére az Egyesült Államoknak és az EU-nak sem. Az LMP kezdeményezte Orbán Viktor meghallgatását a külügyi és a nemzetbiztonsági bizottság összevont ülésén, hogy a kormányfő tisztázza: nem okoznak-e visszafordíthatatlan károkat az ország számára az unióval szembehelyezkedő lépések. Eközben a Heti Válasz arról írt: költségvetés, jogállam és korrupció témájában is vizsgálatokra számíthat Magyarország az Európai Bizottságtól, és az uniós támogatások befagyasztása is szóba kerülhet.