USA politika: ránk szólnak a “párbeszéd” jegyében

Az Egyesült Államok a jövőben is párbeszédet kíván folytatni Magyarországgal a demokratikus elvekről és a korrupció kezeléséről, a vízumtilalom néhány tisztségviselőt érint – jelentette ki csütörtökön magyar újságírói kérdésre válaszolva Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a washingtoni Külföldi Sajtóközpontban (FPC) tartott sajtótájékoztatóján.

Psaki az eseményről kiadott hivatalos külügyi leirat szerint elmondta, hogy az Egyesült Államok két héttel ezelőtt alkalmazta a korrupcióval kapcsolatos aggályokra vonatkozó 7750-es elnöki proklamációt jelenlegi és volt magyar tisztségviselőkkel szemben. Mint mondta, azóta nincs új fejlemény. Hangsúlyozta: Magyarország az Egyesült Államok barátja és szövetségese.

“Folyamatos párbeszédet folytatunk (Magyarország) kormányával a demokratikus elvekről és a korrupció kezeléséről. Európai partnereinkkel összhangban közöltük aggályainkat a magyar kormánnyal” – mondta.

 

“Ugyancsak nyilvánosan beszéltünk azokról a fejleményekről, amelyek ártanak a demokratikus intézmények, a civil társadalom és a sajtószabadság egészségének, és folytatni fogjuk a konstruktív párbeszédet” – tette hozzá.

Megismételte, hogy a proklamációt néhány személyre, jelenlegi és volt magyar tisztségviselővel kapcsolatban alkalmazták.