Vannak, akik megpróbálják visszarántani a szakadék széléről a magyar egészségügyet

Összefogott két szakszervezet

Újra kell éleszteni az egészségügy érdekvédelmét. Biztosítani kell a minőségi betegellátást. Ki kell harcolni az uniós átlaghoz igazodó béreket és munkakörülményeket. Élhető, fenntartható és hálapénzmentes egészségügyet kell kialakítani. Főbb vonalakban ezek a céljai annak az együttműködésnek, amit elsőként Szombathelyen írt alá az Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezete (EDFSZ) és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz). A megállapodást a V, mint Vas Egyesület által szervezett Gyógyítható-e az Egészségügy? című nyilvános fórum előtt szignálták – írja a nyugat.hu.

Az aláírás után a V, mint Vas Egyesület fóruma kezdődött, Dr. Szendrő Németh Tamás moderálásával. A beszélgetésben részt vett dr. Takáts Lajos idegsebész főorvos, dr. Kiss Béla mellkassebész főorvos, a Markusovszky kórház független szakszervezetének elnöke illetve alelnöke, a ReSzaSz vezetője dr. Dénes Tamás, valamint a V, mint Vas Egyesület elnöke, Varga Tamás.

Hogy valóban ráfér a gyógyítás az egészségügyre, abban pártállástól függetlenül a fórum valamennyi résztvevője egyetértett. Annak, hogy összefog a két szervezet vannak egészen prózai, adminisztratív okai is: a meglévő egészségügyi szakszervezetek az együttműködés helyett igen gyakran kitérő pályán mozognak – mondta dr. Dénes Tamás.

Szeretnék, ha reprezentatív, tehát egy-egy az egészségügyet érintő kormányzati döntés meghozatalakor figyelembe veendő szervezetként tudnának fellépni. Ehhez az kell, hogy a szombathelyi megállapodás után máshol is csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

„Nem ritka, hogy a legfelsőbb politikai vezetők azt hiszik, hogy minden oké, mert a teniszpartnerüktől ezt hallották. ”

Olykor ilyen banális helyzetek vezetnek oda, hogy az egészségügy állapotáról érkező vészjelzéseket nem veszik komolyan a kormányzatban. dr. Dénes Tamás, a ReSzaSz elnöke azt mondta: tapasztalatai szerint a politika – működésének sajátossága miatt – előbb felméri, hogy mi érdekli az embereket és aztán azzal kezdenek foglalkozni. Ebből viszont az következik, hogy egy-egy ügyet valójában az emberek tehetnek nemzeti üggyé.

Abban a beszélgetés minden résztvevője egyetértett, hogy az egészségügynek nemzeti ügynek kellene lennie. Többek között ezért indítottak egy online petíciót, hogy végre elmozdítsák a holtpontról az ágazat ügyét. A petíció – itt található – azt kéri a kormánytól, hogy költsön többet az egészségügyre, legalább a GDP 6 százalékát.

Az aláíró szervezetekről

Az EDFSZ a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szakszervezete, az Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezete 1999-ben alakult tisztán érdekvédelmi funkciókkal. Jelenleg 240 tagja van, de ellátja az egész kórház érdekvédelmi tevékenységét. Korábban a LIGA Szakszervezeti Szövetség tagja volt, jelenleg nem tagja országos szakszervezeti szövetségnek, de törekvése szerint a Reszasz mellett állva kíván tenni az egészségügy megreformálása, a régóta várt „megfinaszírozása” érdekében.

Vezetői: dr. Takáts Lajos idegsebész főorvos a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház független szakszervezetének elnöke, dr. Kiss Béla mellkassebész főorvos – a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház független szakszervezetének alelnöke.

ReSzaSz: A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete 2016. januárjában alakult. Célja a munkavállalók jogainak és érdekeinek képviselete és védelme minden, törvény adta érdekképviseleti és érdekvédelmi eszköz által. A ReSzaSz célja továbbá a minőségi és biztonságos betegellátás; uniós átlaghoz igazoldó tisztes bér és munkakörülmények kiharcolása az egészségügyben dolgozóknak; egy élhető, fenntartható, hálapénzmentes egészségügy kialakítása Magyarországon, amelyben méltóságban és biztonságban lehet gyógyulni, tisztességben gyógyítani, oktatni és okulni.

A ReSzaSz küzd az egészségügyben dolgozók itthon tartásáért és a versenyképes orvosképzés kialakításáért, mindebben szolidaritást vállalva a többi egészségügyben dolgozóval.

Elnök: dr. Dénes Tamás

Az együttműködők közvetlen pártpolitikai tevékenységet nem folytatnak, szervezeteik politikai pártoktól függetlenek. A fórumon külön kiemelték, hogy nem szeretnék, ha bármelyik politikai erő úgymond a szárnyai alá venné őket, mert el akarják kerülni, hogy ügyük – az egészségügy új alapokra helyezése – valamilyen politikai színezetet kapna és emiatt támadhatóvá válna.

Forrás: nyugat.hu