Váratlanul sokáig maradnak nálunk az oroszok – megvan, miről egyezett meg Putyin és Orbán

A Orbán Viktorral folytatott egyeztetések az előzetesen jelzettnél sokkal tovább tartottak. 5 egyezményt írtak alá a felek, majd bejelentették, hogyan kapunk gázt a hosszú távú szerződés lejárta után. Putyin szerint Paks bővítése nagyon jó üzlet nekünk, segítenek a Molnak olajat keresni. Szerinte Amerika már most is szállít fegyvert Ukrajnába, és üzent a háborúzó feleknek is.

 .

A sajtótájékoztatóról a Privátbankár.hu élőben tudósított:

20:33

Bármi is jön a Déli Áramlat helyett, Magyarország szeretne benne közreműködni – mondta Orbán, aki szerint Aki azt hiszi, hogy Európában lehet energiabiztonság az oroszországi energiabehozatal nélkül, az illúziókat kerget. Putyin elmondta: a törökökkel most azon dolgoznak, hogy a Déli Áramlat helyett egy másik rendszeren keresztül juttassák el a gázt Európába.

 

20:30 Ukrán konfliktus: Putyin optimista

Két nap telt el a minszki egyezmény aláírása óta. Nincs azonban tűzszünet Debalcevóban. Putyin ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet: Minszkben Ukrajna komoly alkotmányos reform végrehajtását is vállalta. A Donbasz képviselői is részt vesznek ebben a reformban, ami hatni fog az ukrán államiságra. Minél gyorsabban sikerül megoldani a fegyverek kivonását, annál hamarabb kerül reális fázisba a tűzszünet. Összességében jelentősen csökkent a harcok aktivitása. Komoly összeütközések Debalcevóban vannak, de itt is csökkent az intenzitás – előre megjósolható volt, hogy erre sor kerül, mert ott bekerítettek egy ukrán haderőt, ami ki akar törni, illetve ki akarják szabadítani, amit a másik fél meg akar akadályozni – ma egy kívülről érkező ukrán támadás történt, sikertelenül. Putyin üzent az ukránoknak és a szeparatistáknak is:  az ukránok tegyék le a fegyvert, a szeparatisták pedig engedjék a szabad elvonulást.

Mit szólna, ha Amerika hadianyaggal támogatná Ukrajnát? – kérdezték az orosz elnököt. Putyin szerint már érkeznek a fegyverek Ukrajnába, és ebben nincs semmi rendkívüli, a konfliktusos területekre mindig szállít valaki fegyvert. Ezt a problémát azonban nem lehet katonai úton rendezni. Putyin inkább optimista a minszki megállapodás teljesülésével kapcsolatban – ehhez meg kell oldani a bekerített katonák problémáját.

A további részleteket a privatbankar.hu oldalon olvashatják: tovább»