Varga: A kormány továbbra is csökkenteni akarja a devizadósságot

Egy alaposabb szakmai elemzést érdemelne, hogy miért döntött így a svájci jegybank, ezt kevesen értik a világon – mondta Varga Mihály Az Estében. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, a forintosítás a kormány saját gazdaságpolitikai szándékából történt. Csökkenteni kívántuk az adósságállományt, ezen belül a devizaadósság-állományt, és ennek érdekében az elmúlt évben nagyon sok intézkedést hoztunk – mondta. Hozzátette: ez jutott el tavaly abba a fázisba, mely során egy megállapodás rögzítette az árfolyamot a devizahitelesek esetében. Az időzítés szempontjából szerencsénk volt, de ez végig határozott kormányzati szándék volt – mondta Varga Mihály az M1 esti műsorában.

 .

 
A miniszter megismételte: mindenkinek fedél kell a feje fölé, ezt követően kell foglalkozni a többi üggyel. Az autóhitel, a vállalkozói és személyi kölcsönök ügye kisebb probléma, körülbelül 500-540 milliárd forintnyi a devizában megkötött autó- és személyi hiteles állomány, de ezen a téren is kedvezőbb a helyzet, mint az elmúlt években volt – mondta. Hozzátette: van lehetőség arra, hogy mindenki a saját szerződése alapján valamilyen lehetőséget találjon, így például az autóhitelnél meg lehet keresni a finanszírozót, hogy akár futamidő hosszabbítással csökkentsék a törlesztőrészlet nagyságát – mondta.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»

A miniszter arról is beszélt, hogy lízingben lényegében 2010 óta semmiféle devizahitelezés nem történt. Van még, de kisebb az arányuk – tette hozzá.

Varga Mihály szerint figyelni kell arra, hogy mi történik a svájci frankkal. Legfontosabb piacaink esetében azonban az euró az export és az import alapja, és ez könnyíti ennek a problémának a kezelését. A másik jó hír, hogy a vállalkozások döntő többségének nem svájci frankos, hanem euró alapú devizahiteleket folyósítottak. „Azzal, hogy az euró és a forint keresztárfolyam nem változott lényegesen, és csak a svájci frank árfolyama szabadult el, ez a cégek számra is ad egyfajta biztonságot, kiszámíthatóságot. Ebben a tekintetben nagy változástól a magyar gazdaságban nem kell tartani – közölte a miniszter Az Estében.

A 2015-ös kilátásokról Varga Mihály elmondta: a világgazdaságban nagyok a kockázatok, deflációs veszély van Európában, és stagnálás az eurózónában. A mostani számaink viszonylag jók, az építőiparban novemberben 9 százalékos növekedés volt, megmozdult az ingatlanpiac, a használt lakások vásárlása megugrott az elmúlt évben, s a miniszter arra számít, hogy ez a tendencia idén is folytatódhat.

Arra a kérdésre, hogy mikor épülhetnek új lakások, Varga Mihály elmondta: ehhez csak támogatást tudnak adni. Az idén júliusban indul az otthonteremtési támogatási kedvezmény, ami kiterjeszti a szociálpolitikai támogatás eddigi kereteit. Ezt nemcsak kétgyermekes, hanem egygyermekes családok is igénybe vehetik, és nemcsak új, hanem használt lakásra is felhasználható. Mint mondta, 500 ezer forinttól 3,2 millióig tudják támogatni a lakások építését és vásárlását.

Arról, hogy Barcza Györgyöt nevezte ki az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának február 1-jei hatállyal, a nemzetgazdasági miniszter elmondta: Barcza jó szakember, aki korábban dolgozott az Államadósság Kezelő Központnál, van kereskedelmi banki gyakorlata, komoly elemző. „Nyugodt szívvel lehet rábízni az ÁKK vezetését” – jelentette ki. Hangsúlyozta: azt várja, hogy folytatódjon az a gyakorlat, amely csökkenti az adósságállományt, hogy előtörlesszünk, ahol lehet, és a devizaadósságot csökkenteni kell, mert látszik az árfolyam-ingadozásnál, hogy ez még kockázat az ország számára.

Forrás: M1 – Az Este