Varga: A nyugdíjemelést mérlegelni kell

 A kedvező gazdasági helyzet nyertesei az elmúlt hat esztendőben a nyugdíjasok voltak

Az október végi államháztartási adatok szerint korábban nem tapasztalt többlet van az államháztartás gazdálkodásában – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető azt mondta 57,3 milliárd forintos többletet mutatott az államháztartás mérlege. Varga beszélt arról is, hogy pénteken indulnak a tárgyalások a szociális partnerekkel a jövő évi béremelésekről. És gratulált Donald Trumpnak is a győzelemhez. Egy esetleges jövő évi nyugdíjkorrekciót pedig még mérlegelni kell – írja az Origo.

 Egy évvel korábban az államháztartás mérlege még mínuszban volt, 138 milliárd forinttal, ehhez képest most 60 milliárd forinttal pluszban van a központi költségvetés – mondta Varga Mihály.

Október végi adat:

– 57,3 milliárdos többlet az államháztartáson belül,

– a központi költségvetés mérlege 59,7 milliárd

Az adóbevételek várakozáson felül alakultak minden egyes adótípusnál. Példaként említette, hogy a társsági adóból származó bevétel 131 milliárd forintos többlet tavalyhoz képest.

A katából és a kivából származó adóbevétel 12,7 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit, már több mint 160 ezer olyan vállalkozó van, aki a katát választja – tette hozzá a miniszter.

a 2015-höz képest 80 milliárd forinttal több az áfabevételek összege,

a személyi jövedelemadóból pedig 1,3 százalékkal több bevétel érkezett a központi kincstárba.

A központi költségvetés 32,5 milliárd forintos hiányt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 8,4 milliárd forintos, míg az elkülönített állami pénzalapok pedig 81,4 milliárd forintos többletet mutattak – mondta a miniszter.

A kormánynak javalatot tesz a miniszter arra, hogy

a Modern Városok program keretösszegét 30 milliárd forinttal emeljék meg,

az ipari parkok egy emelt összegű támogatást kapjanak még ebben az évben,

az Eximbank feltőkésítését még idén hajtsák végre, 45 milliárd forint értékben.

A nyugdíjemelést mérlegelni kell

Januártól 0,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, illetve a különféle rokkantsági, fogyatékossági, rehabilitációs ellátások – derül ki a Kormany.hu oldalon közzétett rendelettervezetből. A Magyar Nemzeti Bank 2 százalék körüli inflációval számol 2017-ben. Varga Mihály kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kedvező gazdasági helyzet nyertesei az elmúlt hat esztendőben a nyugdíjasok voltak. Az elmúlt hat évben 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak reálértéke. A kormánynak mérlegelnie kell, hogy jövőre további nyugdíjemelésről dönthessen.

Működik Amerikában a demokrácia

Varga Mihály beszélt arról is, hogy pénteken megkezdődnek a tárgyalások a munkaadókkal és a munkavállakkal a jövő évi béremelésekről.

A tárcavezetőgratulált Donald Trumpnak, az új amerikai elnöknek a győzelemhez. Működik a demokrácia Amerikában. Az amerikai nép hozott egy döntést, ezt tiszteletben kell tartani – tette hozzá.

Az új elnök új korszakot hoz a magyar–amerikai kapcsolatokban. Ez persze nem kell, hogy érintse a magyar–amerikai gazdasági kapcsolatokat, mert azok eddig is kifejezetten jók voltak. Egyre több amerikai cég választ bennünket befektetési országként.

Varga Mihály szerint az új elnök, aki a gazdaság világából érkezik, érteni fogja, hogy mi az előnye annak, ha Európában, a közép-európai térségbe további olyan amerikai befektetések érkeznek, amelyek az amerikai gazdaságnak is jók, és kedvezőek Magyarországnak is.

Forrás: Origo