Varga: a strasbourgi döntést a kormány kötelezőnek ismeri el

A trafikrendszer átalakításával kapcsolatban hozott strasbourgi bírósági döntést a magyar kormány, ahogy eddig is, kötelezőnek ismeri el magára nézve – fejtette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

 .

 
A miniszter arra reagált, hogy kedden első fokon, nem jogerősen, az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban kimondta: a magyar állam megsértette a magántulajdont megillető védelmet, amikor 2013-ban megfosztotta Vékony László soproni trafikost engedélyétől, hogy dohánytermékeket áruljon. Varga Mihály közölte: a szükséges kártérítéseket ki fogják fizetni.

MSZP: Orbánnak most már papírja van az állami korrupcióról

Az MSZP szerint a strasbourgi bírák keddi döntésével Orbán Viktornak is “teljesült egy álma”: most már hiteles, írásos bizonyítéka van az állami, rendszerszintű korrupcióról. Budapesten.

Beke Károly, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja Budapesten újságíróknak azt mondta, az ítélet azért is súlyos, mert a magántulajdonhoz való jog a demokráciák alapja. Ezért az Orbán-kormány működésének nemzetközi demokratikus próbája lesz az, miként reagál a döntésre – hangsúlyozta.

Beke Károly közölte, az MSZP arra biztat mindenkit, hogy a következő hetekben, hónapokban, szerezzen érvényt igazának. Ez nemcsak egyéni érdek, hanem mindannyiunk közös demokratikus érdeke, hogy “a pénzbehajtó, korrupt Fidesz-kormány” megtapasztalja a jogállamiság korlátait – fogalmazott.

DK: magántulajdont sértett az Orbán-kormány

A Demokratikus Koalíció szerint a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága megerősítette a párt korábbi álláspontját.  Molnár Csaba ügyvezető alelnök az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Orbán Viktor kormányáról immáron bíróság mondta ki, hogy megsértette a magántulajdont, “noha korábban ilyet csak a kommunista államhatalom csinált Magyarországon”.

Hangsúlyozza, hogy a DK korábban minden alkotmányos eszközzel küzdött a “trafikmutyi” ellen, többek között perrel kényszerítette rá a kormányt az ügy dokumentumainak a kiadására. Az ellenzéki párt üdvözli az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését, hiszen az megerősíti a DK álláspontját, miszerint a kormány a magántulajdon megsértésével mit sem törődve vette el a trafikosok munkáját, hogy a saját holdudvarának osztogassa a dohánykoncessziókat – írta az EP-képviselő.

A PM törvénymódosítást nyújt be az azonnali kártérítésért

Törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek a Párbeszéd Magyarországért azért, hogy a trafiktörvény összes károsultja azonnali kártérítésben részesüljön. Szabó Tímea, a PM társelnöke és Szilágyi Péter külügyi szakszóvivő reagált így a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletére.

Az ellenzéki politikusok az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, az Orbán-kormány “egyik legaljasabb rablása” volt a dohánytermékek kiskereskedelmére vonatkozó törvény bevezetése. Tudatták: törvényjavaslatban kezdeményezik, hogy az összes trafikkárosult kártérítést – a strasbourgi bíróság által kiszabott 15 ezer eurót – kapjon.