Varga Mihály: a Tesco-boltok bezárása egyedi vállalati probléma

Gazdaság-kiskereskedelem

Budapest, 2015. január 13., kedd (MTI) – A Tesco nemcsak Magyarországon van bajban, hanem európai szinten is, a cég problémája egyedi vállalati probléma – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón kedden Budapesten arra a kérdésre válaszolva, hogy miként értékelik a Tesco közlését, hogy a kormány intézkedései miatt kényszerül üzletek bezárására és elbocsátásokra.

 .

 .

    Hozzátette: kínos az, amikor ennek a felelősét nem a cég gazdálkodásában, hanem másokban kívánják megtalálni. Az egyedi vállalati problémára a Tescónak kell megoldást találnia. Méltatlannak nevezte, hogy egy eddig jól működő vállalkozás külső szereplőben, éppen a kormányban próbálja megtalálni a létszámleépítésének az okát – fogalmazott Varga Mihály.


    Hangsúlyozta: a kiskereskedelem 2014-ben jelentősen bővült Magyarországon, hónapról-hónapra 5 és 10 százalék között nőtt az ágazat teljesítménye, a magyar piaci helyzet nem indokolta a vállalat lépését. A háttérben “másfajta okok” lehetnek – vélekedett.


    A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a kiskereskedelemben több mint kétezer betöltetlen álláshely van, az emberek a létszámleépítés után nem fognak állás nélkül maradni. Az érdekképviseletek véleménye szerint is van létszámbővülésre lehetőség, nem tartanak jelentős leépítéstől az ágazatban – fűzte hozzá.
    A Tesco hétfőn jelentette be, hogy több mint 500 magyar munkavállalónak megszűnik február 4-től a munkahelye, illetve bezár 13 üzletet.

hvk \ gry