Varga Mihály: nem ütköznek uniós jogba a különadók

Gazdaság-pénzügy

Budapest, 2015. július 16., csütörtök (MTI) – A magyar álláspont szerint nem ütközik uniós szabályba az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, illetve a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás – reagált Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán csütörtökön arra, hogy az Európai Bizottság az ügyben vizsgálatot indított, és annak lezárásáig megtiltotta a progresszív kulcsok alkalmazását.

    A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, a két adó felfüggesztése körülbelül 35-40 milliárd forint kiesést jelent a költségvetésből, de arra készülnek, hogy egyeztetnek az Európai Bizottsággal.


    Varga Mihály úgy fogalmazott: azok az intézkedések, amelyek korábban hasonló szűrőn mentek át, végül “zöld jelzést” kaptak.


    Ennek a két adónemnek az esetén is jó esélyt lát arra, hogy az Európai Bizottságot meg tudják győzni, a magyar kormány betartja az uniós előírásokat, csak olyan jogszabályokat fogad el, amelyek ezekkel harmonizálnak – mondta a nemzetgazdasági miniszter.


    A tárcavezető beszélt arról is, hogy már több mint 50 ezren érdeklődtek a családi otthonteremtési kedvezmény, illetve a program iránt. Varga Mihály hangsúlyozta, ha kifogyna a keret, a pótlást biztosítani tudják.


    Hozzátette, hogy új elemként a minisztérium lakásépítési programon dolgozik. A magyar építőipar most kezd “lábra kapni”, jó esély van arra, hogy egy, az építőipart érintő programmal a lakásépítések számát növelni tudják – hangsúlyozta a miniszter.


    Varga Mihály bízik abban, hogy a terveket őszre véglegesíteni tudják, és akkor a kormány tárgyalni tudja.


    A miniszter kitért arra is, mostanáig alig van hatása a görög válságnak a magyar gazdaságra, és remélhetően ez hosszú távon is így marad. Hozzátette: árfolyam és állampapír-piaci hozamok területén érintheti a hazai gazdaságot a görög helyzet.


    A nemzetgazdasági tárca vezetője felhívta a figyelmet a népszerű görögországi úticélok helyett a belföldi turizmus biztosította lehetőségekre.

gká \ gpp \ gte