Varga: Működik a magyar modell

Működik a magyar modell – mondta a nemzetgazdasági miniszter egy gazdasági konferencián. Varga Mihály úgy fogalmazott: úgy sikerült a munkát terhelő adókat csökkenteni, hogy közben európai átlag felett nőtt a gazdaság. A tárcavezető beszámolt arról is, hogy több kormány érdeklődik a magyar forintosítás módszere után, amellyel itthon mintegy ezermilliárd forint pluszkiadástól menekült meg a nemzetgazdaság.

 .

 .

 
A nemzetgazdasági miniszter egy konferencián beszélt az ország gazdasági helyzetéről, ahol többek között azt is mondta: úgy sikerült a munkát terhelő adókat csökkenteni, hogy közben európai átlag felett nőtt a gazdaság. A tárcavezető szerint a magyar gazdaság komolyabb védettséget szerzett az elmúlt években végrehajtott átalakításoknak köszönhetően. Varga Mihály hozzátette: a magyar forintosítás módszere után több kormány is érdeklődik.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»

„Nem a magyar kormánynak kell most vizsgálnia a lengyel, a horvát vagy éppen a román gyakorlatot, hanem ez éppen ellenkező irányú, ebből a szempontból talán nincs okunk a szégyenkezésre, és az, hogy több százezer devizahitelest a múlt évi kormány-MNB megállapodással biztonságba tudtunk helyezni árfolyamvédelem szempontjából” – fejtette ki a miniszter.

A nemzetgazdasági tárca vezetője kiemelte, hogy a devizahitelek kivezetésével a hazai bankrendszer védett lett az árfolyamkockázatoktól. Varga Mihály számítása a forintosítással összességében mintegy ezermilliárd forint pluszkiadástól menekült meg a nemzetgazdaság.

A forintosítás nem érintett minden devizahitelest. Az autóhitellel, fogyasztói vagy személyi devizakölcsönnel rendelkezőknek a kormány tárgyalást javasol a hitelezőikkel, de a kabinet számításai szerint a banki elszámoltatásban kifizetett összegek az ilyen adósok többletterheit is ellensúlyozzák majd.


Forrás: Duna Híradó