Varga: továbbra is egymillió új munkahely a terv

Tíz év alatt

A magyar gazdaság növekedési lendületben van, a bővülés pedig önmagában is növeli az emberek elhelyezkedési esélyeit – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön magyar újságíróknak Szöulban, ahol az Orbán Viktor kormányfő vezette delegáció tagjaként tartózkodik.

   A tárcavezető azt követően nyilatkozott, hogy a KSH friss adatai szerint idén augusztus-októberben 4 millió 184 ezren dolgoztak Magyarországon a 15-74 éves korosztályból, 192 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta pedig 7,1 százalékra csökkent.
 
   Varga Mihály hangsúlyozta: a gazdasági bővülésnek is köszönhető, hogy a foglalkoztatottak száma lassan eléri a 4,2 milliót. Emellett a könnyebb és olcsóbb foglalkoztatáshoz hozzájárult, hogy csökkentek a munkát terhelő adók – magyarázta.


  A miniszter megemlítette továbbá a munkahelyvédelmi akciót, amely jelentős járulékkedvezményt ad a munkahelyek megtartásához. Jelezte, már több mint 900 ezer munkavállaló után vették igénybe e kedvezményt. Külön kiemelte, hogy jelentősen növekedett a nők foglalkoztatása, így már mintegy 1,9 millió nő dolgozik.
 
   Varga Mihály végül megerősítette, hogy a tíz év alatt létrejövő egymillió új munkahelyre vonatkozó tervét továbbra is tartja a kabinet.