Vasárnap irány a belváros

Nyitva lehetnek a luxusüzletek és az ötödik kerületi trafikok

Még értékesebbek lesznek a belváros üzlethelyiségei, a vasárnapi zárvatartásról szóló rendelet ugyanis rájuk sem vonatkozik. Nyitva lehetnek a luxusüzletek vasárnap és az ötödik kerületi trafikok éjjel-nappal akkor is, ha a tulajdonos feléjük se néz – írja a Világgazdaság.

  Jól választotta meg egyik legújabb üzlethelyiségét az Aldi: a cég az Astoria közelében megnyitott boltja nyitva lehet ugyanis továbbra is vasárnaponként, sőt, ha a német üzletlánc úgy dönt, akár minden nap éjjel-nappal is. Húsz méterrel arréb, a kiskörút másik oldalán a TESCO Expressz viszont be kell zárja majd a kapukat este tízkor, és semmilyen körülmények között nem nyithat majd ki vasárnap március közepe után. Hasonló versenyhelyzetben lesz a Szent István körút majdnem egymással szemben lévő két trafikja: a 12-es szám alatt eddig éjjel-nappal üzemelt a dohánybolt, ám ezt a továbbiakban ezt akkor teheti csak meg, ha a tulajdonos (vagy segítő családtagja) áll majd a pult mögé este tíz után és vasárnaponként. Nem így a 15-ös szám alatt, de már az ötödik kerület fennhatóságában működő egység, ahol ilyen korlátozás nem lesz érvényben.
 
  A magyarázat a vasárnapi zárvatartásról szóló törvény eddig nem sokat emlegetett paragrafusában keresendő: e szerint ugyanis a jogszabály nem vonatkozik a világörökségi területen található üzletekre (ahogyan a piacokra sem). Mint azt megírtuk, néhány önkormányzat számára fejtörést okozhat, miként lehet majd elmagyarázni a piacokkal szemben működő üzletek bérlőinek vagy tulajdonosainak, hogy ők nem nyithatnak ki, míg azok, akik az utca másik oldalán, a piac épületében szereztek helyiséget, igen. Kicsit hasonló a helyzet a világörökségi területekkel is.
 
  Miután a zárvatartásról szóló törvény nem ad magyarázatot arra, hogy mit is tekint világörökségi területnek, sokan várták volna, hogy a kormány a jogszabály végrehajtásáról szóló rendeletben határozza majd meg, ez alapján mi lehet nyitva és mi nem. Ez a meghatározás azonban a készülő rendelet tervezetében nincs benne (Ahogyan – mint arról többször beszámoltunk – az on-line áruházak kiszállításaira vonatkozó előírások pontosítása, vagy a piaci nyitvatartás rendezése sem.) Igaz: a törvény azt mondja ki, hogy egyszerűen nem vonatkozik ezekre a területekre, vagyis a rendelet sem igazán szabályozhatná a részleteket.
 
  A világörökségi terület fogalmát a világörökségről szóló törvény írja le: nem csak az UNESCO jegyzékébe felvett terület minősül ilyennek, hanem annak védőövezete is. Ez utóbbit viszont a kormányzati szervek állapítják meg. A nemzetközi szervezet például Budapesten a Várat, a rakpartokat (benne a Vigadó és a Parlament épületét), valamint az Andrássy utat nyilvánította védetté. A magyar hatóságok pedig az ötödik kerület szinte egészét, valamint az immár romkocsmanegyedként üzemelő zsidónegyedet tették meg védett övezetté. Nem tartozik viszont a védelmi zónához a Széll Kálmán tér és a Széna tér sem (a Mammut bevásárlóközpont tehát nem ússza meg), és a Nyugati Pályaudvar – és vele együtt a Westend sem. Sőt: a védelmi zóna épp az egykori Skála áruház – és a benne levő Spar hipermarket – előtt kanyarodik el (a Batthyány téri Spar viszont a védett övezetben van).
  Vasárnaponként minden további nélkül nyitva lehetnek majd az Andrássy út luxusüzletei, csakúgy, mint a Deák Ferenc utcai Fashion Street, valamint a Váci utca boltjai is.
 
Forrás: Világgazdaság