Vasárnapi pihenőnap – A Fidesz tudomásul vette, hogy aláírásgyűjtés kezdődhet a vasárnapi pótlék megduplázásáról

Pártok-Fidesz

Budapest, 2015. május 13., szerda (MTI) – A Fidesz tudomásul veszi a Nemzeti Választási Bizottság döntését arról, hogy aláírásgyűjtés kezdődhet a vasárnapi pótlék újabb megduplázásáról, miután az Országgyűlés – kormánypárti képviselők javaslatára – márciusban elfogadta, hogy a korábbi ötven százalékos vasárnapi pótlék helyett száz százalékos pótlék jár a kisboltok alkalmazottainak évente öt vasárnap – közölte a kormánypárt szerdán az MTI-vel.

 .

    A száz százalékos bérpótlékról a vasárnap dolgozók extra munkaterhelését és a hazai kiskereskedelmi vállalkozók teherbíró képességét figyelembe véve döntött a parlament – teszik hozzá. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a kérdéses, kétszer nagyobb bérpótlék veszélybe sodorhatja az ott dolgozók munkahelyét. A lehetséges hatások tekintetében tehát érdemes az érintetteket bevonni a döntéshozatalba – írják.


    A Fidesz közölte: a vasárnapi pihenőnap bevezetése óta 15 ezerrel többen dolgoznak a kiskereskedelemben. A kiskereskedelmi munkahelyek védelme és a dolgozók bérének emelése érdekében a Fidesz a már megduplázott vasárnapi bérpótlék mellett a minden munkavállalót érintő személyi jövedelemadó csökkentésével és a családi adókedvezmény növelésével segíti, hogy jövőre még több pénz maradjon a dolgozóknál.


    A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán hitelesítette a Tóbiás József MSZP-elnök által a 200 százalékos vasárnapi bérpótlékról kezdeményezett népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét.


    Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülése előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a szocialista párt mindent megtesz azért, hogy legyen népszavazás a vasárnapi boltbezárásról, és azt a népszavazást meg fogja nyerni Magyarország lakosságának döntő többsége.

bnd bzt bdó