Vasárnapi pihenőnap – A jövő héten jelenik meg a kormányrendelet

Gazdaság-kereskedelem

Budapest, 2015. március 5., csütörtök (MTI) – Várhatóan a jövő héten jelenik meg a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényhez kapcsolódó kormányrendelet – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön az MTI megkeresésére.

 .

    A tárca írásos válasza szerint a kormány jelenleg nem lát olyan okot, amely a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényben foglalt kivételek bővítését kormányrendeleti szinten indokolja.


    Ezért a kabinet egyelőre olyan rendeletet alkot, amely nem ad lehetőséget a főszabálytól eltérő nyitvatartási szabályok rögzítésére – közölte az NGM.


    A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így 2015. március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként, így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne.

gká \ bpt