Vasárnapi pihenőnap – Az NVI elnöke elutasította Szepessy Zsolt egyik népszavazási kérdését

Népszavazás-NVB

Budapest, 2015. január 13., kedd (MTI) – Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Szepessy Zsoltnak a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdése aláírásgyűjtő ívét, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést.

 .

    Szepessy Zsolt január 7-én nyújtotta be “Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?” kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívét, majd néhány perccel később az “Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet nyitva legyen?” kérdést tartalmazó ívet. Ezután január 8-án nyújtotta be az “Egyetért-e Ön a Parlament által megszavazott “az üzletek nyitvatartásáról” szóló T/1914. törvényjavaslattal?” kérdést tartalmazó ívet.


    Pálffy Ilona, a NVI elnöke ez utóbbi kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet utasította el keddi határozatában.
    Az NVI-elnök emlékeztetett: a népszavazásról szóló törvény szerint a kérdés benyújtását követően már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az annak hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, márpedig Szepessy Zsolt január 7-én benyújtott, az üzletek zárva tartásáról szóló kérdése és az egy nappal később a T/1914. törvényjavaslatról szóló kérdése részben azonos tárgykörre, az üzletek nyitva tartására vonatkozik. Az NVI elnöke ezért a kezdeményezést elutasította és nem terjeszti az NVB elé.


    A népszavazásról szóló törvény szerint a kérdés benyújtását követően nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés többek között a kérdés hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, a népszavazási kezdeményezés visszavonásáig, az aláírásgyűjtő ívek benyújtására rendelkezésre álló határidő eredménytelen elteltéig, a népszavazás elrendelésének elutasításáról szóló határozat jogerőre emelkedéséig, illetve a népszavazás megtartásáig.


    Szepessy Zsolt eredetileg december 18-án nyújtotta be az üzletek zárva tartásáról, illetve nyitva tartásáról szóló kérdéseit, de azokat – formai okok miatt – az NVI elnöke elutasította. A kezdeményező ezután nyújtotta be ismét kérdéseit január 7-én. Az ismételten benyújtott kérdések esetében az NVI elnökének nincs lehetősége arra, hogy vizsgálja, van-e benyújtva azonos tárgyú kérdés, az ív hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kell tűzni. Ez az oka annak, hogy az NVI elnöke csak a törvényjavaslatról szóló kérdés ügyében hozhatott most határozatot.


    A vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is benyújtott egy népszavazási kérdést január 10-én, ez úgy hangzik: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap is nyitva tarthassanak?”


    Az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésére a jogszabály szerint a benyújtástól számított 30 napja van az NVB-nek, a hitelesítésről vagy annak megtagadásáról szóló határozattal szemben 15 napon belül lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához, amelynek 90 napon belül kell döntenie az ügyben.

bGK \ gkp