Vasárnapi pihenőnap – OKSZ: jelenleg nem adható mentesség az üzleteknek a megjelent kormányrendelet alapján

Gazdaság-kereskedelem

Budapest, 2015. március 18., szerda (MTI) – A törvényben foglalt és az Országgyűlés március 17-i ülésén megszavazott kivételeken túl más mentesség jelenleg nem létezik a vasárnapi zárva tartás alól; a kedden megjelent kormányrendelet kimondja, hogy az elfogadott eljárási rend alapján kizárólag akkor lehet majd a későbbiekben az önkormányzathoz fordulni mentességért, ha ennek feltételeit egy újabb döntéssel meghatározza – hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

 .

    A szervezet az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében rámutat: a megjelent kormányrendelet szabályozza azt az eljárást, ha valaki mentességet akar kérni a vasárnapi zárva tartás tilalma alól, például azt, milyen rendben fordulhat az önkormányzat jegyzőjéhez. Ugyanakkor a kormányrendelet kimondja, hogy az elfogadott eljárási rend alapján kizárólag akkor lehet majd egyszer, a későbbiekben az önkormányzathoz fordulni mentességért, ha ennek feltételeit egy újabb döntéssel meghatározza – hangsúlyozza az OKSZ.


    A kormányrendelet tartalmazza a nyitva tartási tilalom alóli mentesülés engedélyezésével kapcsolatos eljárás rendjét, a nyitva tartási tilalom alóli mentesülésre vonatkozó kérelmek és engedélyek nyilvántartásának rendjét, illetve azt, hogy a rendelet akkor alkalmazható, ha a kormány az üzletek törvénytől eltérő nyitva tartására vonatkozó mentességi feltételeket határoz meg – foglalta össze a kereskedelmi szövetség.


    Az üzletek – a törvényben vagy a törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott kivételekkel – kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig zárva tartanak.


    A törvény felhatalmazást ad a kormánynak, hogy az adott település, településrész sajátosságaira, különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire tekintettel az üzletek eltérő nyitva tartása engedélyezésének részletes feltételrendszerét és a mérlegelés szempontjait, továbbá az eljárás részletes szabályait rendeletben megállapítsa – közölte az OKSZ.

gká \ gry