Vétóra számíthat a vétójog?

Miközben országszerte több tucat helyen nincs még hivatalos végeredménye az önkormányzati választásoknak, a fővárosban a Fidesz és a kormánypárt újraválasztott főpolgármestere máris összecsapni látszik az új közgyűlés működési elvein. Tarlós István ugyan fenyeget, ám a fideszes kerületi polgármesterek még megfúrhatják a főpolgármesteri vétójogot.

 .

 .Tarlós István kikotyogta: Orbán Viktor megígérte neki a vétójogot. Az újraválasztott főpolgármester szerint ráadásul a neki ígért jogintézmény a polgármestereket is védené a fővárosi közgyűlésben. Tarlós felidézte, a módosított önkormányzati törvény szerint a fővárosi közgyűlésben többséget alkotnak a kerületi polgármesterek, akik így – ha sikerül kiegyezniük egymással – a főpolgármester ellenében is képesek bármit elfogadni. Ezzel számolva kért vétójogot Tarlós, aki azt is mondta a TV2-ben: ha mégsem kapná meg, az “a helyzet átgondolására késztetné”. Szerinte ugyanis, ha a polgármesterek a saját kerületüket képviselnék csak a közgyűlésben, “abból kaotikus állapotok keletkeznének”.

Csakhogy mindezt a Fidesz-KDNP vélhetően másként gondolja. A múlt héten ugyanis Kocsis Máté – aki Józsefváros polgármestereként szerzett mandátumot a közgyűlésben – azt mondta: a közgyűlés nagyrészt polgármesterekből fog állni, nem pártlistákról bejutott képviselőkből, így a munka kevésbé pártpolitikai alapon szerveződik. Kijelentette: nem biztos, hogy szükség van frakciókra, “a 23 polgármesternek saját kerülete érdekeit kell képviselnie”. Később Kocsis azt is hozzátette, mostantól “szakmai alapon kompetens” polgármesterek fognak tárgyalni, “nem politikai pártok delegáltjai”, ezért sincs szükség a frakciókra.

Kocsis frakciókat érintő felvetésével, úgy tudni, maga Tarlós is egyetért, hiszen ha nincs Fidesz-frakció, amely egységként lépne fel vele szemben, könnyebben meg tudja osztani saját pártjának polgármestereit. Ám a javaslat célja nyilvánvalóan az ellenzéki képviselők megszólalási lehetőségeinek korlátozása – mondta a múlt héten lapunknak Horváth Csaba.

Az MSZP közgyűlési képviselője szerint ugyanakkor ebből az ellentmondásból már látszik, a Fidesz megsemmisítette az egységes fővárost, ezentúl nem a budapestiek, hanem bizonyos, domináns kerületi érdekek határozzák majd meg, mi, hol és mennyiből épülhet, fejlődhet majd. Horváth egyébként már tavasszal, az önkormányzati választási rendszer módosításakor figyelmeztetett, a választással – alkotmányosan aggályos módon – automatikusan bejutott polgármesterek kerületi, nem pedig összfővárosi érdekeket fognak képviselni, így az egységes Budapesttel szemben az egyéni szándékok, a nemtelen alkuk erősödhetnek majd.

Ezt némileg orvosolhatná a főpolgármester vétójoga, ami bizonyos ügyekben megteremthetné a főváros egységét. Ám Tarlós vétójogának biztosan “nem örülnének” a Fidesz kerületi polgármesterei, akiknek lobbierejét jól szemlélteti az új rendszer, s akik lényegében önmagukban is többséget képviselnek a fővárosi közgyűlésben. Az új – napokon belül megalakuló – testületben ugyanis 20 képviselője lesz a Fidesz-KDNP-nek, közülük 17-en polgármesterként ülhetnek be. Egyébként a Ténytár blog kiszámolta: ha a Fidesz nem alakítja át saját érdekeinek megfelelően a választási törvényt, akkor még a jelen eredmény mellett sem lenne többsége a közgyűlésben.

 

 FVB: Hajdu megválasztása érvényes
B.
Még napokig biztosan nincs hivatalos végeredménye az október 12-i helyhatósági választásoknak. Huszonhárom településen a polgármester-választást, 17 településen az egyéni listás választást, 16 település 49 egyéni választókörzetében pedig a képviselő-választás eredményét óvták ugyanis meg.
 
A helyi választási bizottságok (hvb) határozatát előbb a fővárosi, illetve területi – megyei – választási bizottságnál, majd a ítélőtábláknál is meg lehet támadni, így ha valaki kihasználja az összes rendelkezésére álló fórumot, a jogerős határozat legkorábban a hét második felében születhet meg. Sőt, még alkotmányjogi panaszt is be lehet nyújtani, így az Alkotmánybíróságon fejeződik be az ügy.
 
Budapesten a XV. kerületben például arra hivatkozva kért jogorvoslatot a Fidesz a hvb-től, hogy a baloldali pártok jelöltjének tüntette fel magát a polgármesteri széket megnyerő Hajdu László, miközben hivatalosan csak a DK jelöltje volt. Noha a megválasztott polgármestert csak a módosított választási szabályok miatt nem jelölte valamennyi baloldali párt, a Fidesz szerint ezzel Hajdu becsapta a választókat. Ám ezt tegnap este a Fővárosi Választási Bizottság – nem jogerős döntésével megváltoztatta, ők úgy határoztak: nem kell megismételni a voksolást.
Eközben Zuglóban sincs hivatalos eredmény, ott egy helyi választókerületi mulasztás adott okot a vitára, ám a hvb nemcsak az érintett szavazókörben, hanem az egész kerületben megismételtette volna a voksolást, emiatt még nem vehette át Karácsony
Gergely, az Együtt–PM nyertes polgármestere a megbízólevelét – noha az eredményt érdemben nem befolyásolhatná ez a kifogás.
 
Ez az ügy még az FVB döntésére vár, de napokig húzódhat az „eredményhirdetés” a baloldali győzelmet hozó Dombóváron, Kazincbarcikán, Pásztón és Salgótarjánban, illetve Esztergomban, ahol a Fidesz győzött, valamint a jobbikosok legnagyobb sikerét jelentő Ózdon is. A párt polgármestere felülvizsgálati kérelemmel fordult a Debreceni Ítélőtáblához.