Vida szabadon nyaralgat?

Továbbra sem tudni, merre jár Vida Ildikó. A Nemzeti Adó- és Vámhatóság elnöke a személyét is érintő amerikai beutazási engedélymegvonás botrányának a közepén ment “szabadságra”, hollétéről az adóhivatal napok óta nem ad felvilágosítást, a kormány pedig – úgy tűnik – mossa kezeit Vida utazgatása ügyében, holott a NAV-elnök munkáltató jogait a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja.

 .

 .

 .


A törvényes határidőn belül válaszol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Népszava által hétfőn feltett kérdésekre – tudatta lapunkkal az adóhatóság szóvivője. Burillák Attila azt azonban már nem tudta megmondani, hogy pontosan hány nap áll a NAV rendelkezésére a válaszadásra.

Arról érdeklődtünk egyébként, hogy merre jár Vida Ildikó, a szervezet korrupciós botrányába, s az amerikai beutazási tilalom által való érintettségbe keveredett elnöke. Megírtuk ugyanis: úgy ment szabadságra a NAV-elnök, hogy máig nem tisztázta magát, sőt érdemben nem is kommentálta az őt érintő, felmerült gyanút. “Főnökei”, Orbán Viktor kormányfő, vagy az illetékes nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály sem függesztette fel a munkavégzés alól. Sőt, hétfőn a parlamentben lapunknak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Fónagy János államtitkár és Gulyás Gergely is elhárította a választ a Vida-nyaralását firtató kérdéseinkre, miközben a NAV-elnök és hat alelnöke lényegében “felszívódott”. Kiderült, hogy hétfőn – a hosszú hétvége után – sem mentek be munkahelyükre.

 

 Már a németek is keményen kritizálnak
 
Michael Roth hétfőn tartott előadást a Középeurópai Egyetemen (CEU) MTI-FOTÓ: MOHAI BALÁZS

Michael Roth hétfőn tartott előadást a Középeurópai Egyetemen (CEU) MTI-FOTÓ: MOHAI BALÁZS

“Sem a magyaroknak, sem a németeknek, sem Európának nem áll érdekében, hogy Magyarország politikailag és gazdaságilag is elszigetelődjön” – mondta Michael Roth.
 
A német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere – aki a német kormány álláspontját ismertette – hétfőn kifejtette: aggodalomra ad okot többek között a reklámadó, a médiaszabályozás, az internetadó, a földtörvény, az alkotmányozás körülményei, a sarkalatos törvények meghozatala és Orbán Viktor tusványosi beszéde.
 
Roth úgy véli, hogy Európa nem elsősorban belső piac vagy valutaközösség, hanem az értékek uniója, és éppen ezért az unióban nem tekinthető érvényesnek az egyes országok belügyeibe való be nem avatkozás klasszikus tilalma, éppen ellenkezőleg, barátoknak kötelességük nyíltan és őszintén beszélni egymással.
 
Orbán tusványosi beszéde kapcsán elmondta, az európai demokrácia liberális demokrácia volt, ma is az, és a jövőben is az marad, “remélem, hogy a következő hetekben, illetve hónapokban sikerül tisztázni, hogy Magyarország természetesen szintén elkötelezett e liberális demokrácia mellett”. Roth szerint erről nincs mit tárgyalni.
 
Úgy vélte, Magyarország az unió közepén fekszik, és politikailag is a középhez kell tartoznia.Erre reagálva a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt mondta: Magyarországot nem veszélyezteti elszigetelődés, a magyar-német kapcsolatok kiválóak. Magyar Levente szerint “ezer szállal kapcsolódik Magyarország Németországhoz, tehát egy német miniszter szájából azok a szavak, mely szerint Magyarországot elszigetelődés veszélyeztetné, nehezen értelmezhetőek”.

 Mindezek miatt Szél Bernadett írásbeli kérdéssel fordult a nemzetgazdasági miniszterhez azt tudakolva, ki és milyen okból engedte szabadságra Vida Ildikót a korrupciós-kitiltási botrány közepén. Az LMP társelnöke felidézte: a NAV-ról szóló törvény szerint az adóhatóság elnökének munkáltatói jogait Varga Mihály gyakorolja. A nemzetgazdasági miniszternek tehát választ kell tudni adnia arra a kérdésre, hogy Vida mikor jelezte szabadsági szándékát, és mikor érkezik vissza. “Miközben az egész ország arra vár, hogy az adóhatóság vezetője tisztázza helyzetét a kitiltási-korrupciós üggyel kapcsolatban, az LMP szerint nem megengedhető, hogy a kormány érdemi válaszok helyett tovább falazzon Vida Ildikónak. Mivel közhatalmat gyakorló személyről van szó, ezek a kérdések közérdekűnek minősülnek, ahogy közérdekű az is, hogy mi igaz a kormányzathoz tartozó személyekkel kapcsolatban felmerült korrupciós vádakból” – állt a zöldpárt közleményében.

 Választ várunk az adóhatóságtól arra, hogy:
– mikortól, s meddig van szabadságon Vida Ildikó
 
– fizetett, vagy fizetés nélküli szabadságot vett-e ki
 
– az elnökön és Csillag Dezsőné alelnökön kívül más vezetőjük is szabadságon tartózkodik-e
– pontosan kik vettek ki szabadságot a szervezet elnökségéből, s meddig
 
– ki látja el az elnöki feladatokat Vida Ildikó szabadsága idején
 
– ki helyettesíti Csillag Dezsőnét
 
– nem okoz-e fennakadást a szervezet működésében, hogy két (vagy több) felső vezetője egyszerre tartózkodik távol
 
– indult-e belső vizsgálat annak tisztázására, hogy valóban fennáll-e a NAV elnökségében, vezetőségében személyes érintettség az amerikai beutazási tilalmak ügyében
 
– indult-e belső vizsgálat annak tisztázására, lehet-e bármely vezetőjük érintett valamiféle korrupciós ügyben?

 

Ráadásul – mint megírtuk – a nemzetgazdasági miniszter szerint minden, az adóhivatal elnökének munkavégzésével kapcsolatos információt meg kell kapnia, ám ilyet nem kapott, s a sajtóhírek után sem tett fel ezzel kapcsolatban külön kérdést Vidának, ahogyan a hivatal többi munkatársát sem kérdezte meg, érintett-e esetleg az ügyben. “Ha valakinek van információadási kötelezettsége ebben az ügyben, akkor az az amerikai fél” – mondta Varga Mihály. Csakhogy ez nem igaz, hiszen az amerikai törvények tiltják, hogy nyilvánosságra hozzák a neveket, ám – mint azt Washington világossá tette – az Egyesült Államok kész jogsegélyt nyújtani, s együttműködni a magyar hatóságokkal, amennyiben Magyarország kivizsgálja a korrupciós ügyek gyanúját. Csakhogy a magyar fél ebben is ellentmondásos nyilatkozatokat tett: a parlament külügyi bizottságának hétfői ülésén Németh Zsolt elnök, korábbi külügyi államtitkár azt állította, a magyar fél jogsegély keretében már kért információkat az Egyesült Államoktól.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár ellenben azt mondta, ez még szerinte nem történt meg. Később kiderült, Polt Péter legfőbb ügyész szerint nem is lehet jogsegélyt kérni. Polt ezért az Egyesült Államok legfőbb ügyészéhez, illetve a budapesti nagykövetség ideiglenes ügyvivőjéhez fordult, s az érintett üggyel kapcsolatos minden olyan adat átadását kérte, amelyet a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek. A legfőbb ügyész válasza lényegében arra utalt, hogy a magyar vádhatóság hivatalból nem kíván nyomozást indítani, holott a korrupcióellenes szervezetek szerint erre a büntetőeljárási törvény szerint lenne lehetősége. Mindez azt sugallja: a kormány tovább falaz az egész ország jó hírét fenyegető korrupciós botrányba keveredett állami, kormányzati tisztviselőknek.

 Kövér százezreket küldene az amerikai követség elé
Kövér László szerint jelenleg nincs itt az ideje egy újabb Békemenetnek, ugyanakkor nem lenne ellenére, ha az amerikai követség előtt százezrek tüntetnének. A házelnök nem utasította vissza, hogy a Fidesz részéről állították le a Békemenetet, amit Bencsik András kezdett szervezni a magyar-amerikai konfliktusra reagálva. A Demokrata főszerkesztője vasárnap este, az internetadó-ellenes tüntetés után írta azt a Facebookon, hogy az Egyesült Államok nem a barátunk, nem is a szövetségesünk, sőt, a magyarok ellensége.
 
Úgy vélte, hogy az internetadó elleni tüntetés, az USA által kirobbantott beutazási botrány egy Amerika által szervezett kormánypuccs része. Kövér erre reagálva a Népszabadságnak azt mondta: “Nekem nem lenne ellenemre, ha az amerikai követség előtt százezrek tüntetnének, de nincs itt az ideje. Most, három győztes választás után nem kell Békemenet, pihenjünk kicsit!” – fogalmazott.
 
Eközben az amerikai nagykövetség továbbra is udvarias hangnemben reagál. “Bízunk benne, hogy a december végi szünet előtt tudnak foglalkozni Colleen Bell ügyével a szenátusban, s akkor akár a naptári év vége előtt megérkezhet az új nagykövet” – mondta a Magyar Hírlapnak André Goodfriend.
 
Az ideiglenes ügyvivő szerint a szenátus előtt jelenleg több mint ötven függőben lévő nagyköveti kinevezés van, a júliusban elkezdődött ülésszaki szünet előtt még többen voltak. Az ülések szüneteltetése a novemberi kongresszusi választásokig tart, s nehéz megmondani, hogy utána milyen ügyekkel foglalkoznak elsőként.
 
A késlekedés politikai hátterét firtató kérdésre az ügyvivő azt mondta: ennek semmi köze Magyarországhoz, a probléma számos más országot is érint. Arra a kérdésre, helyénvalónak tartja-e, hogy diplomataként részt vett a vasárnapi kormányellenes tüntetésen, az ideiglenes ügyvivő úgy válaszolt, megfigyelője, nem pedig aktív résztvevője volt az eseményeknek, s megismételte: hasonló minőségben részt vett már Békemeneten is.