Vida-ügy – A külügy szerint nem bizonyíték az amerikai dokumentum

Semmilyen érdemi információ sincs abban a dokumentumban, amelyet az amerikai nagykövetség egyik munkatársa adott át a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) – mondta Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 .

 .

Az államtitkár az Országház előtt beszélve bemutatott egy kétoldalas dokumentumot, amelyet – mint mondta – a múlt héten az amerikai külképviselet egy beosztott diplomatája adott át a tárcának “a kitiltási ügy mögött húzódó állítólagos bizonyítékok gyanánt”. Ezen semmilyen pecsét, hitelesítés vagy dátum nem szerepel – közölte.

Magyar Levente szerint a dokumentum semmivel sem tartalmaz többet, mint amit eddig is tudtak, nincsenek benne hiteles, bizonyító erejű információk, amelyek alapján a magyar kormány meg tudná vizsgálni “az állítólagos korrupciós ügyeket”.

Az államtitkár közölte: még csütörtökön nyilvánosságra hozzák a szóban forgó dokumentumot, kiegészítő megjegyzéseikkel együtt. (Ez azóta megtörtént, a cikk végén megtekinthetők. a szerk.) A dokumentum “formai komolytalanságát csak a tartalmi komolytalansága múlja felül”. Magyar Levente arra is kitért: ha felmerül annak a gyanúja, hogy valóban a minisztériumtól szivárogtatták ki, hogy az amerikai nagykövetség egyik munkatársa átadott egy dokumentumot a tárcának, akkor megteszik a szükséges lépéseket.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a párt értesülései szerint múlt csütörtökön a KKM-ben az amerikai nagykövetség képviselői átadták azokat az információkat, amelyek alapján beutazási tilalmi listára tettek hat vezető magyar kormánytisztviselőt. Mint mondta, erről egy magyar külügyminisztériumi forrásból értesültek.

Kerék-Bárczy Szabolcs azt kérte, hogy vagy a múlt csütörtöki találkozó jegyzőkönyvét vagy az amerikaiak által átadott információkat hozzák nyilvánosságra. Azt is firtatta, a kormány indított-e vizsgálatot az amerikaiak által múlt csütörtökön átadott információk alapján.

 

 A Legfőbb Ügyészség ismét az amerikai nagykövetséghez fordult
Újabb levéllel fordult az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjéhez a Legfőbb Ügyészség, információt kérve az esetlegesen felmerülő korrupciós ügyről.
 
Emlékeztetnek: Polt Péter legfőbb ügyész október végén már felkereste Eric H. Holdert, az Egyesült Államok legfőbb ügyészének posztját is betöltő igazságügyminisztert és információt kért tőle, erről pedig az ideiglenes ügyvivőt is tájékoztatta.
 
A mostani levélben az ügyészség illetékes főosztályvezetője közvetlenül a budapesti ügyvivőhöz, André Goodfriendhez fordult, ezúttal személyre szólóan is információt kérve. Ebben utalt arra, hogy mivel a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének sajtónyilatkozata alapján köztudomásúvá vált, hogy érintett a beutazási tilalomban, így vele szemben személyiségi jogsérelem sem áll fenn – olvasható a közleményben.
 
Az ügyészség kérte az ideiglenes ügyvivőt arra, hogy a beutazási korlátozásokra alapot adó bűncselekményre utaló konkrét adatokat bocsássa a magyar ügyészség rendelkezésére, hogy azok elemzése alapján a magyar ügyészség megtehesse a szükséges intézkedéseket.
 
A Legfőbb Ügyészség szerint leginkább ez szolgálná a korrupció elleni hatékony és eredményes fellépés közös ügyét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a kormany.hu oldalon nyilvánosságra hozta a dokumentumot, kiegészítve a Külgazdasági és Külügyminisztérium megjegyzéseivel, amelyek szerint dátum, aláírás és pecsét nélkül adta át a dokumentumot az amerikai nagykövetség egy beosztott diplomatája november 6-án.

Forrás: kormany.hu

Forrás: kormany.hu

 

Az amerikai nagykövetség a minisztériumban átadott angol nyelvű dokumentumban emlékeztetett, hogy 2012 februárja óta a nagykövetség rendszeresen konzultál a magyar kormánnyal a korrupciós aggodalmaikról. A dokumentumban ezt követően 2013 októberétől 2014 októberéig időrendben felsorolnak több találkozót, amelyeken a korrupció kérdéséről egyeztettek.

A teljes dokumentumot »itt« tekintheti meg.