VPDSZ állásfoglalása!

Tisztelt Tisztségviselők, Kedves Tagjaink!

Több szakszervezeti tag fordult hozzánk, hogy a NAVOSZ Egészségpénztárral kapcsolatban adjunk tájékoztatást.

Mint a NAVOSZ EP korábbi tisztségviselője, és az Egészségpénztárnak már előtte is elkötelezett támogatója elmondhatom, hogy egy hosszú, és küzdelmes időszak zárult le azzal, hogy a NAVOSZ EP küldött közgyűlése 2017. június 21. és 26-án megtartott ülésén döntést hozott a Prémium Egészségpénztárba történő beolvadásról.

A korábbi időszak alatt rengeteg tárgyalási fordulót, és különböző költségvetéssel kapcsolatos finanszírozási tervet készítettünk, mind az Igazgató Tanács, mind pedig jómagam annak érdekében, hogy a Pénztár a jelenlegi keretekben működhessen tovább. Azonban a csökkentett munkáltatói támogatás, illetve a Cafateria rendszerben bekövetkezett kedvezőtlen jogszabályi változások arra vezettek, hogy a Küldött közgyűlésnek döntenie kellett a beolvadás tárgyában.

A Szakszervezet álláspontja ebben a kérdésben egyértelmű, továbbra is elkötelezettek vagyunk az öngondoskodás irányába, és mint szakszervezeti vezető, továbbra is a kedvezőbb jogszabályi környezet megváltoztatásáért küzdök.

Az Igazgató Tanács Elnökének tájékoztatólevelét csatoltan küldöm – és egyben feltettük a honlapra – annak érdekében is, hogy tagjaink tájékozottak legyenek.

Sokan jelzik felénk kilépési szándékukat, tekintettel a magasabb tagdíjfizetési kötelezettségre. Nyilvánvalóan itt aki elkötelezett az öngondoskodás egészségpénztári formájában, annak meg kell fontolnia, hogy mely pénztárak nyújtanak részére kedvező és megfelelő szolgáltatást. Ezért a tagjaink részére, a pénztárakról szóló néhány tájékoztató anyagot a jövőben a honlapra folyamatosan feltöltünk.

Megfontolandó azonban, hogy a pénztárak szolgáltatását a befizetett összegekkel összhangban részletesen is megvizsgáljuk. Ebben a tekintetben egyébként a Prémium Egészségpénztár szolgáltatásai nem rosszak, de nyilvánvaló, a szakszervezeteknek kötelessége több alternatívát is bemutatni tagjaink részére, ezért a következő VPDSZ Közgyűlésen az erről szóló tájékoztatót is meg fogjuk hallgatni.

Arra kérem azonban a tagjainkat, hogy akinek el nem költött összege van a számláján, az ne válassza a kilépés lehetőségét, hiszen a bent maradó összeget EHO és SZJA fizetési kötelezettség terheli, abban az esetben, ha valaki gondolkodás nélkül kilép. Továbbá, abban az esetben sem kell kilépni, ha esetlegesen a pénztártag más pénztárt választ, hiszen ebben az esetben a pénztáraknál egy átlépési nyilatkozat kitöltésével kezdeményezhető a tagviszony módosítása!

Én azt gondolom, hogy az integrációt kivárva, június 30-át követően, mindenki eldöntheti, hogy melyik pénztár szolgáltatásai kedvezőek számára.

Tisztelettel,

Holecz Gábor elnök