Zárva tartás: lehet, nem lesz rendelet?

Egyre nagyobb a bizonytalanság a március 15-től életbe lépő kötelező zárva tartás miatt. A munkavállalók attól tartanak, hogy 10-12 órát, vagy váltott – esetleg éjszakai – műszakban kell dolgozniuk, miközben elvesztik a vasárnapi pótlékot.

 

Egyre több kereskedelemben dolgozó tart attól, hogy akár 10-12-órás műszakot is kell majd teljesíteniük hétköznap és szombaton a vasárnapi zárva tartás miatt. A nagy üzletlánc többsége ugyanis meghosszabbítja a nyitva tartási időt, hogy mérsékelje a veszteségeket. Becslések szerint az ágazat 40 milliárd forintos bevétel kiesés könyvelhet el 2015-ben. De az is lehet, hogy inkább délelőttös és délutános – esetleg éjszakai – munkarendre állnak át, ami azért volna problémás, mert a teljesítményalapú bérezés esetén ez a délelőttieknek anyagi problémákat okozna.

De nemcsak a munkáltatóknak okoz veszteséget a zárva tartás. A munkavállalók is rosszul járnak, hiszen a 48 órás pihenő időt már nem egyben, például hétvégén kell kiadni, így tehát lesz, aki szombaton délután kettőig dolgozik, s hétfőn délután kettőre újra munkába kell állnia.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»