Zuhant az orosz gázárunk, még sincs rezsicsökkentés

Tavaly októberhez képest Magyarország lényegesen olcsóbban kapja az orosz földgázt, a magyar kormány mégse csökkenti a lakossági rezsit – derül ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési tárcavezető parlamenti nyilatkozatából.

 .

Bár az orosz földgáz beszerzési ára valóban lényegesen alacsonyabb, mint tavaly októberben, a beszerzési ár csökkenését jelentős mértékben ellensúlyozza a dollár erősödése – ismeri el az orosz importár esését Seszták Miklós nemzeti fejlesztési tárcavezető Tóth Bertalan szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott parlamenti válaszában. Azt, hogy ez a tarifa mennyiről mennyire változott, illetve a hatást milyen mértékben rontja a dollár erősödése, az anyagot szokásától eltérően személyesen jegyző miniszter nem részletezi.

Seszták Miklós ezen túlmenően is hosszan sorolja a gázárcsökkentés elleni érveket. Megjegyzi, a hazai gázárakra csak 10 százalékos hatást gyakorol az olajárváltozás, ellenben hatnak az árra a gáztőzsdék, a berendezések – olajártól nyilván nem függő – áralakulása és az önköltségen számolt hazai kitermelés is.

A további részleteket a nol.hu oldalon olvashatják: tovább»